lauantai 4. maaliskuuta 2017

Yhdessä luomme kulttuuria kaikille





Paikallinen kulttuuritoiminta antaa kaupungille oman ainutlaatuisen ilmeen ja tuo ihmisiä yhteen. Eri muodoissaan se lisää hyvinvointia ja auttaa ehkäisemään syrjäytymistä. Erityisesti lapsille ja nuorille on tarjottava harrastusmahdollisuuksia, joiden kautta he saavat onnistumisen kokemuksia ja sosiaalisia kontakteja.

Lohjalla kaupungin yhteydessä toimii mm. seuraavia kulttuuritoimijoita:
  • Kuvataidekoulu ja musiikkiopisto 
  • Kaupunginteatteri
  • Orkesteri
  • Kirjastot
  • Tapahtumat (mm. Tenoripäivät, Menneen ajan markkinat)
  • Museo
  • Hiiden opisto tarjoaa erilaisten kulttuurialojen kursseja
Kannattaa tarkistaa kaupungin nettisivuilta millaista toimintaa meillä on täällä tarjolla.

Kirjastot ovat lähellä sydäntäni. Itselleni niiden tärkeintä antia ovat perinteisten paperikirjojen ohella äänikirjat, joita kuuntelen työmatkoillani. Vaikka kirjastot keskittyvät nimensä puolesta perinteisten painotuotteiden ympärille, kannatan ehdottomasti niiden modernisointia ja uudenlaisten palveluiden tuomista mukaan. Lohjallakin voi nykyään lukea esim. sähköisiä lehtiä kirjaston kautta. Työpaikallani Aalto-yliopistossa kirjasto nimettiin vastikään uudelleen Oppimiskeskukseksi. Ideana on, että Oppimiskeskus tarjoaa monenlaisia palveluita, jotka liittyvät eri tavoin oppimiseen ja sivistykseen. Näenkin, että myös kunnallisten kirjastojen tehtävä on kasvavassa määrin toimia oppimisen, sivistyksen ja kulttuurin tukijana. Kirjastoissa voi kokea kirjallisuuden lisäksi myös kuvataidetta ja musiikkia - ja se on mahtavaa!

Erilaisilla yhdistyksillä on tärkeä rooli kulttuuritoiminnan edistämisessä. Niiden kautta kootaan yhteen innokkaita tekijöitä pääosin vapaaehtoispohjalta. Yhdistyksillä on tyypillisesti varsin rajallisesti rahaa toimintaansa, ja siksi myös tilojen saanti voi olla hankalaa. Kaupungin on hyvä tulla vastaan tässä.

Osallistumisen mahdollisuuksia pitää tarjota kaikille, varsinkin lapsille ja nuorille. Innokkaat nuoret muusikot ja muiden kulttuurimuotojen tekijät tarvitsevat tiloja tekemiseensä, ja kaupungin tulisi tukea tätä mahdollisuuksien mukaan. Itsekin innokkaana musiikin harrastajana toivon, että kaikki halukkaat pääsevät kehittämään taitojaan ja esiintymään yleisön edessä.

Toivoisin Lohjan olevan kaupunkina avoin luovalle yhdessä tekemiselle. Kulttuuri tekeminen ja siitä nauttiminen tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia kohtaamisiin. Haluankin nostaa monimuotoisen kulttuurin arvostusta ja näkyvyyttä Lohjalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti