tiistai 28. maaliskuuta 2017

Ketterä kävelykatu kesäksi




Osallistuin Lohjalla käytävään kävelykatukeskusteluun mielipidekirjoituksella, joka julkaistiin Länsi-Uusimaassa tänään 28.3.2017. Tässä teksti myös teille, jotka ette ole lehden tavoitettavissa: 

Ketterä kävelykatu kesäksi

IT-maailmassa on kovassa suosiossa ketterän kehityksen malli, jonka ideana on kokeilla uusia ideoita mahdollisimman nopeasti ja kevyin kustannuksin. Tavoitteena on selvittää jo varhaisessa vaiheessa käytännön kautta, kannattaako idean parissa jatkaa yksityiskohtaisempaa kehitystä. Samalla karsitaan toimimattomat ideat.

Entä jos kokeilisimme kävelykatua Lohjalla ketterästi? Esimeriksi osan Laurinkatua voisi sulkea kuukaudeksi kesällä. Tämä voidaan tehdä siirrettävillä betoniesteillä tai istutusruukuilla ilman pysyviä muutoksia katukuvaan. Kesän testijakson jälkeen meillä on kävelykadun toimivuudesta enemmän tietoa ja kokemusta, kuin yksikään pelkkään teoreettiseen työhön perustuva selvitys voi tuottaa. Lisäksi saamme toivottavasti kuntalaisille ja vierailijoille mainioita elämyksiä kesän ajalta. Kävelyalueella voisi olla kulttuuriesityksiä, musiikkia, terasseja, käsityöläiskojuja, liikkeiden ulkomyyntiä ja muuta toimintaa. Syntyvät kustannukset jäävät pieniksi verrattuna kiinteisiin katumuutoksiin.

Jos ratkaisu osoittautuu toimimattomaksi, voimme kehittää seuraavaksi kesäksi paremman konseptin - tämä juuri on ketteryyttä. Tai ehkäpä Lohjan erikoisuus voisikin olla muuttuva kävelykatu: kehitetään joka kesäkaudelle vähän erilainen kävelykaturatkaisu. Käytetään Lohjantähden, Kauppakadun, Laurinkadun ja Nahkurintorin välistä aluetta joustavasti ja ulotetaan sitä rannan suuntaan. Laajennetaan ideaa sitten talvikaudelle, mikäli sille tuntuu olevan tilausta.

Hannu-Pekka Poikonen
Kuntavaaliehdokas (vihr)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti