sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Digitaalinen kansalainen


Tietotekniikka tuo uusia mahdollisuuksia mm. talouteen, elintapoihin ja kansalaisen henkilökohtaisten asioiden hallintaan. Uudenlaisia välineitä syntyy tiuhaan tahtiin digitaalisaation edetessä paitsi Googlen ja Facebookin tyyppisten yritysten toimesta, myös julkisen sektorin palveluihin. Meillä kaikilla on painavat syyt pohtia yksityisyyttämme, ja sitä, mitä kaikkia tietoja haluamme luovuttaa Internetissä toimiviin palveluihin.

Digitaalinen terveys

Kelan tuottama kanta.fi-palvelu on tuonut kansalaisen ulottuville aiempaa paremman näkyvyyden omiin terveystietoihin. Palvelun kautta voi tarkistaa omat reseptinsä ja myös pyytää resptin uusimista. Sieltä löytyvät tiedot lääkärikäynneistä, hoidoista ja diagnooseista. Terveydenhoidon ammattikielen tulkinta ei ole aivan helppoa, mutta tiedot ovat kuitenkin käytettävissämme juuri silloin, kun haluamme niitä tarkastella.

Nykyään Omakantaan voi myös tallentaa elinluovutustahdon: siis antaa luvan käyttää omia elimiä ja kudoksia toisen auttamiseen oman kuoleman jälkeen. Apteekeista saa toki lompakossa pidettäviä elinluovutuskortteja, mutta tiedon tallentaminen digitaaliseen järjestelmään auttaa hoitohenkilökuntaa kiireellisessä päätöksenteossa. Tiukan paikan tullen tämä voi pelastaa toisen ihmisen hengen.

Vastikään palvelun piiriin ovat tulleet myös yksityisellä puolella tehtyjen hoitojen tiedot, joten alamme lähestyä tilannetta, jossa kaikki tärkeät terveyttämme koskevat tiedot ovat käytettävissä yhdessä paikassa. Tämä lisää ehdottomasti turvallisuutta ja auttaa oikeiden hoitojen tuottamisessa.

Terveyttään voi seurata jo nykyään erilaisten aktiivisuussensoreiden, ravintosovellusta yms. apuvälineiden kautta. Tulevaisuudessa nämä tiedot yhdistyvät terveydenhuollon tuottamaan dataan, ja lopulta tekoäly auttaa hoitamaan terveyttämme. Vastuullisesti toteutettuna tämä voi olla todellinen edistysaskel hyvinvoinnille, sillä tekoäly tutkii potilastietojamme tehokkaasti ja halvalla. Samalla saamme juuri meille itsellemme henkilökohtaisesti räätälöityä hoitoa.

Miten voisin oppia lisää?

Digitaalisaatiota on sekin, että kirjaston lainat voi kätevästi uusia netissä, ilman tarvetta käydä välttämättä kirjastossa. Toki kirjastossa kannattaa muuten käydä säännöllisesti. Itse asiassa digitalisaatio on mahdollistanut kirjaston pitämisen avoinna pidempään. Mäntynummessa voi käyttää kirjastoa omatoimisesti entistä laajemmin. Tämä ei olisi mahdollista ilman kirjaston sähköisiä taustajärjestelmiä ja kirjaston käyttäjien automaattista tunnistamista kirjastokortin avulla. 
Muuta uutta kirjastoihin tulee esim. 3D-tulostuksen muodossa. Nykypäivän kirjasto luokin matalan kynnyksen mahdollisuuksia tutustua myös tähän teknologiaan.

Teollisuudessa digitalisaatio nähdään valtavana muutosvoimana, joka muuttaa työn tekemistä ja toisaalta avaa valtavia uusia mahdollisuuksia. Tähän muutokseen on syytä suhtautua vakavasti myös kuntatasolla. Asioiden internet (IoT, Internet of Things), tekoäly ja 3D-tulostus muuttavat tulevaisuudessa tuotannon mallia. Niiden myötä katoaa kokonaisia nykyisiä ammattikuntia. Uusia tulee tilalle, mutta tuotannon työtehtäviin tarvitaan aiempaa vähemmän ihmistyövoimaa. Paras lääke näihin muutoksiin valmistautumiseksi on kouluttautuminen tavalla, joka mahdollistaa muuntautumisen erilaisiin tehtäviin. Tämän vuoksi Suomen täytyy pitää koulutuksen korkeasta laadusta kiinni kaikin mahdollisin tavoin.

Digi osuu kuntiin

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) astuu täydessä mitassaan voimaan toukokuussa. Asetus tuo selkeitä parannuksia nettipalveluiden käyttäjille, sillä jatkossa käyttäjä voi esimerkiksi vaatia palveluntarjoajaa poistamaan kaikki käyttäjän tiedot palvelusta. Yritysten on pakko julkaista tiedot tapahtuneista tietovuodoista merkittävien sakkojen uhalla. Tällä hetkellä yritykset yrittävätkin kovalla kiireellä saada palvelunsa täyttämään uudet vaatimukset. Asetus koskee myös julkisen sektorin palveluita, joten myös kuntien täytyy olla valmiina.

Kansalaisen on syytä pitää huolta omasta digiosaamisestaan. Tähän voidaan tarjota koulutusta ja tietoa myös kunnan suunnalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti