sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Mikä se Hinku oikein on ja mihin se vaikuttaa?

Lähde: Lohjan Hinku 2.0 -toimenpideohjelma

Lohja on yksi Hinku-ohjelmaan liittyneistä kunnista, päätös asiasta tehtiin vuonna 2012. Hankkeessa mukana olevat kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan koko alueellaan 80 prosentin päästövähennystä vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Ohjelman sisältöön liittyy joitakin melko yleisiä väärinkäsityksiä, esimerkiksi että sen kautta pyrittäisiin aktiivisesti vaikeuttamaan lohjalaisten autoilua tai muuten hankaloittamaan liiketoimintaa tai muuta elämää. Todellisuudessa liikenne on vain yksi ohjelman osa-alue, ja yksityisautoiluun liittyvät vaikutukset eivät ole kovinkaan radikaaleja. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi reilu vuosi sitten nykyisen Hinku 2.0 -toimenpideohjelman vuosille 2020-25. Sen painopisteet: 

  1. Kestävät elämäntavat 
  2. Ekologinen ruoka 
  3. Kestävä liikenne 
  4. Kestävä lämmitys ja energiankulutus 
  5. Sähköä uusiutuvista energianlähteistä

Liikennettä koskeva osuus ohjelmasta keskittyy maankäytön ja kaavoituksen osuuteen, raideliikenteeseen, pyöräilyyn ja muihin ratkaisuihin. Ohjelmassa mainitaan myös päästöjen vähentäminen vähäpäästöisten energiamuotojen (sähkö, biopolttoaineet) kautta. Tarkennetuiksi painopisteiksi liikenteen osalta on valittu seuraavat: 

  • 25 % kaupungin omistamista autoista päästöttömiä 2025 
  • Pyöräilyn edistäminen
  • Joukkoliikenteen kehittäminen uusilla innovaatioilla ja mikrotuotannolla 

Kannatan Lohjan tavoitetta päästöjen vähentämiseksi ja pidän nykyisen toimenpideohjelman tavoitteita hyvinä, joskin maltillisina. 

Hinku 2.0 -materiaaliin voi tutustua täällä: 

Lohjan kaupungin Hinku 2.0 -toimenpideohjelmaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti