maanantai 31. toukokuuta 2021

Eläinoikeudet ja -politiikka

Lähiluontoa takapihalla



Eräs äänestäjä otti yhteyttä ja kysyi kantojani eläinoikeuskysymyksiin, viitaten Animalian ja eläinsuojeluyhdistysten vaalikoneeseen. Kiitoksia keskustelunavauksesta, julkaisen tässä muidenkin luettavaksi kirjoittamani vastauksen:

"Hei ja kiitoksia yhteydenotosta!

Vaalikoneita on aika monta, ja päätin näissä vaaleissa keskittyä mediayhtiöiden koneisiin (Yle, Länsi-Uusimaa, Sanoma, jne). Myönnän, että oma paras asiantuntemukseni liittyy vähän muihun osa-alueisiin, kuin eläinoikeusasioihin. 

Kävin tutustumassa Eläinpoliittisen vaalikoneen kysymyksiin ja tässä muutamia näkemyksiäni sen aiheista: 

  • Kannatan kasvisruoan lisäämistä kouluruokailussa ja kaupungin ruokapalveluissa muutenkin. Vegaanisia ruokia on myös hyvä lisätä jo senkin takia, että ne käyvät yleisesti ottaen useimpien eri ruokavalioiden noudattajille. 
  • Hiilijalanjäljen pienentäminen on yksi vaaliteemoistani, ja siihen voidaan tähdätä monella tavalla. Yksi on juuri ruokatuotannon kautta. 
  • Olen huolissani vapaana olevista kissoista ja niiden aiheuttamasta uhasta linnuille ja pienille nisäkkäille. Tähän asiaan pitäisi puuttua nykyistä paremmin. 
  • Lohjan eläinsuojeluyhdistys ry (LESY) tekee hyvää ja tärkeää työtä, ja olen itsekin kysynyt heiltä neuvontaa esimerkiksi löydettyäni loukkaantuneen oravan. LESYn toiminnan ja resurssien turvaaminen on tärkeää. Kaupunki tukee LESYn toimintaa nytkin. 
  • Valvontaresurssit on turvattava, jotta väärinkäytöksiin päästään puuttumaan. Ääriesimerkkinä lohjalaisen lammastilan vuosia jatkuneet törkeät laiminlyönnit - tällaista ei missään nimessä saisi päästä tapahtumaan. 
  • Eläinvaikutusten arviointi on hyvä avaus samalla tavalla kuin esimerkiksi lapsivaikutusten arvioinnit, jotka ovatkin jo lakisääteisiä ja myös UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -kriteeristön edellyttämiä"


Jos mieleesi tulee kysymyksiä tästä tai muista  aiheista, minuun saa yhteyden esimerkiksi sähköpostitse: hannupekkapoikonen [ät] gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti