keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Faktaa ja tutkimustietoa päätösten tueksi

Myös liikennettä voidaan kehittää älykkäästi, tietoa ja teknologiaa hyödyntäen


Yksi vaalilupauksistani on kehittää Lohjaa älykkääksi kaupungiksi. Älykkäälle kaupungille tai älykaupungille on käytössä erilaisia määritelmiä, mutta Suomessa valtiohallinnon tasollakin on viitattu modernin teknologian hyödyntämiseen ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja ympäristön kuormituksen vähentämiseksi. Määritelmä siis yhdistää kolme minulle erittäin tärkeää aihetta: ihmiset, ympäristön ja teknologian. 

Teknologia voi tässä yhteydessä tarkoittaa hyvin laajaa joukkoa erilaisia asioita, kuten esimerkiksi energiatehokkuuteen, liikenteen kehitykseen, turvallisuuteen, koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyviä ratkaisuja - oikeastaan kaikkien kaupungin toimialojen digitalisaatiota. Olen itse ammattini puolesta tiiviisti tekemisissä teknisen toimialan digikehityksen kanssa, ja alalla onkin käynnissä suuri murros. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus tuo kunnille uudenlaisia tehtäviä tietomallipohjaiseen rakennetun ympäristön kuvaamiseen, joka puolestaan linkittyy digitaalisiin kaupunkimalleihin. Tiedon ja mallien standardoinnille on merkittävä tarve, ja tätä edistetään kansallisen tason yhteistyönä.

Älykkään kaupungin ytimessä on tiedon (datan) kerääminen ja hyödyntäminen nykyteknologian mahdollistamin keinoin. Tätä tietoa voidaan hyödyntää sopivasti käsiteltynä johtamisen ja myös poliittisen päätöksenteon tukena. Lohjalla onkin tällä alueella tehty erinomaista työtä, jonka hedelmiä päästään alkavalla valtuustokaudella käyttämään päätöksenteon tukena. Tämä on juuri oikeansuuntaista kehitystä, ja samalla tiellä pitää jatkaa. 

Älykkäässä Lohjan kaupungissa toimitaan seuraavien periaatteiden mukaisesti: 

  1. Päätöksenteon tulee perustua tutkittuun tietoon ja faktoihin
  2. Kaupungin omaa tietoaineistoa tulee hyödyntää nykyistä laajemmin kuntalaisten käyttämien palveluiden parantamiseksi - tavoitteena sekä kustannustehokkuuden, että palveluiden laadun parantaminen
  3. Kaupungin tieto-omaisuutta tulee hyödyntää päätöksenteon läpinäkyvyyden lisäämiseksi
  4. Kerättyä tietoa hyödynnetään ympäristövaikutusten arvioinnissa ja ympäristön suojelussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti