torstai 23. helmikuuta 2017

Yhdessä rakennamme huippukoulut


Koulutus on pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tukipilari. Samalla koulu ja koulunkäynti ovat perheiden arjen ydintä. Niihin liittyvillä käytännön järjestelyillä on iso merkitys päivittäisen elämän sujuvuuden kannalta, mutta koululaisten hyvinvoinnilla ja opetuksen sujumisella on vielä laajempi yhteiskunnallinen merkitys.

Koulutuksesta leikkaaminen on suuri virhe. Sen aiheuttamat haittavaikutukset näkyvät suoraan lastemme hyvinvoinnissa. Resurssien vähyys kouluissa uhkaa koulutuksen laatua, sekä lisää lasten ja nuorten syrjäytymisen riskiä. Koulujen ja varhaiskasvatuksen resurssit on turvattava kuntatasolla.

Oppilaiden turvallisuudesta ja koulurauhasta on pidettävä hyvää huolta monestakin näkökulmasta:
  • Koulurakennusten kunto ja sisäilman laatu on turvattava. Kenenkään ei voida edellyttää opiskelevan tai työskentelevän terveydelle haitallisessa ympäristössä. Lohjalla korjataan parhaillaankin sisäilmaongelmaisia kouluja.
  • Kouluverkko on pidettävä riittävän laajana ja koulumatkojen pituus kohtuullisena mahdollisimman monelle lapselle. Olen ollut asukasyhdistyksen kautta mukana kampanjoimassa lähikoulumme säilyttämiseksi Asemanpellolla.
  • Kaikki lapset eivät asu lyhyen kävelymatkan päässä koulusta, joten koulukuljetukset on saatava toimiviksi niitä tarvitseville.
  • Nollatoleranssi kiusaamiselle. Koulujen piirissä tehdään jo arvokasta työtä kiusaamisen torjumiseksi, mutta silti liian moni lapsi kärsii kiusaamisen aiheuttamista vammoista aikuisuuteen asti.
Yhdessä asiassa pienemmän kaupungin koulut jäävät herkästi jälkeen pääkaupunkiseudusta: kulttuuriin liittyvässä kasvatuksessa. Ensinnäkin paikallista tarjontaa on isoissa kaupungeissa enemmän, mutta lisäksi liikkuminen erilaisille retkille on helpompaa sujuvasta joukkoliikenteestä johtuen. Lohjan kouluilla on surullisen pienet määrärahat järjestää koululuokille retkiä. Koululaisille on kuitenkin tärkeää tarjota elämyksiä ja avartavia kokemuksia. Näen kulttuurikokemukset arvokkaana osana lasten kasvatusa, ja myös tasa-arvoista kehitystä.

Edellä mainitut seikat muodostavat perustan hyvälle koulutyölle. Niiden lisäksi opetuksessa tarvitaan ajanmukaisia menetelmiä ja välineitä osaavien digiajan kansalaisten kasvattamiseksi.

Koulutuksen turvaaminen vaatii meiltä kaikilta yhteisiä toimia. Tässä työssä haluan olla mukana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti